Vlooienallergie
Vlooien zijn lastig, want honden en katten krijgen er jeuk van. Dat kan gepaard gaan met heftig krabben en bijten op bepaalde plekken op de huid. Deze gaat ter plekke kapot en dan is er weer een extra reden om te krabben en te bijten. Heeft de hond of kat veel last van vlooien, dan kan de huid ernstig aangetast worden. Soms gaat het zelfs zo ver dat het dier een allergie tegen vlooien ontwikkelt. De huidproblemen zijn dan zeer heftig en het dier heeft dan al aan één vlooienbeet genoeg om een heftige allergische huidreactie te ontwikkelen.
Het begint vaak met allerlei rode, jeukende bultjes met of zonder puskopje. Deze bultjes springen open en vormen daarna korstjes. Dit geheel gaat gepaard met veel jeuk. Door krabben en bijten gaat de huid nog verder kapot. Allerlei bacteriën veroorzaken dan een huidontsteking. Geheel of gedeeltelijke kaalheid op de meest aangetaste plekken komt dan ook vaak voor. Meestal bevinden zich deze plekken rond de achterkant van het dier: rondom de staartaanzet, lage rug en achterkant van de achterpoten.
Het is voornamelijk het speeksel van de vlo waar de hond of kat allergisch op reageert. En één enkele beet in twee of drie weken is al voldoende om de problemen in stand te houden. In eerste instantie wordt de ontsteking en jeuk behandeld. Daarnaast is het zeer belangrijk om de kans dat de hond of kat nog een keer door een vlo gebeten wordt zo klein mogelijk te maken. Dit kan alleen door een zeer goede vlooienbestrijding op het dier zelf, maar ook in de omgeving waar het dier leeft. Ook de andere dieren dienen goed behandeld te worden tegen vlooien.
Een geschikt anti-vlooienprodukt voor een allergisch dier is een middel dat vlooien doodt vóórdat ze kunnen steken. Voor informatie over de beste anti-vlooienprodukten kunt u contact opnemen of langskomen in onze praktijk. Onze assistentes kunnen u demonsteren hoe de middelen toe te dienen zijn en kunnen samen met u bepalen welk produkt u het beste gebruiken kunt.