Technische snufjes van A tot Z
In onze technische snufjes kunt u lezen wat we uw huisdier zoal aan mogelijkheden voor onderzoeken en/of behandelingen kunnen bieden.
Bloeddrukmeting bij de kat
Een te hoge bloeddruk komt regelmatig voor bij katten vanaf middelbare leeftijd. De organen die het meeste lijden onder de hoge bloeddruk zijn de nieren, de ogen, het hart en de hersenen. Een dier kan dus blijvend nierpatiënt worden. Het hart moet door de hoge bloeddruk veel meer arbeid gaan leveren en zo kan een vergroot hart ontstaan.
In de ogen kunnen bloedingen ontstaan en ook kan het netvlies los gaan laten, dat leidt tot blijvende blindheid.
Door de hoge bloeddruk kunnen gedragstoornissen ontstaan als gevolg van hersenschade, meestal ontstaat eerst een ongewoon geschreeuw.
De bloeddruk van uw kat kan op de praktijk gemeten worden door middel van een Doppler apparaat. Vooraf neemt u samen met uw kat in een spreekkamer plaats en kan het dier ongeveer 10 minuten loslopen en wennen aan de omgeving. Stress kan de bloeddruk namelijk behoorlijk beïnvloeden. Daarna wordt een aantal keren achter elkaar de bloeddruk gemeten aan een voorpoot. Het gemiddelde daarvan is de bloeddruk.
Als de bloeddruk van uw kat te hoog is wordt een behandeling ingesteld. Na 1 week vindt een controle plaats en wordt de dosering eventueel aangepast. Dit medicijn dient meestal levenslang gegeven te worden, maar zorgt er wel voor dat alle organen verder beschermd worden tegen de hoge bloeddruk.
Er zijn verschillende oorzaken voor een te hoge bloeddruk. Zo kan uw dier leiden aan een nierprobleem, een te snel werkende schildklier, een hartaandoening, suikerziekte of een bijnierprobleem. Om een oorzaak te kunnen vinden wordt bloed afgenomen. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak voor de te hoge bloeddruk te vinden.
Wanneer een oorzaak gevonden is voor de hoge bloeddruk en die ook goed behandeld kan worden, dan is verdere behandeling voor de hoge bloeddruk vaak niet meer nodig. Het is erg belangrijk regelmatig op controle te komen, aangezien een hoge bloeddruk veel schade aan kan richten en een tijdige behandeling veel ellende kan voorkomen.
Bloedonderzoek
Ter bevestiging van een diagnose kan een aanvullend bloedonderzoek noodzakelijk zijn. De uitslag van een bloedonderzoek kan beïnvloed worden door bijvoorbeeld het ras, het geslacht en de leeftijd. De uitslagen dienen altijd geïnterpreteerd te worden in combinatie met andere gegevens zoals de anamnese, het klinisch onderzoek, de reactie op medicatie, etc. Het totale beeld van de toestand van het dier zal uiteindelijk bepalend zijn.
Bij de kat wordt het bloed meestal uit een ader in de hals genomen. Bij de hond wordt het bloed afgenomen uit de voorpoot.
Een groot gedeelte van het onderzoek kan in ons eigen laboratorium gebeuren en de uitslag is binnen 10 minuten bekend:
- hematocriet
- bloedsuiker
- nierfunctie
- leverfunctie
- eiwitten
- calcium
- fosfaat
- schildklierhormoon
- kattenaids/leukemie
- electrolyten
Ook het bloedbeeld kan in onze praktijk bepaald worden: dit is de verdeling van de rode en witte bloedlichaampjes en de bloedplaatjes. Op deze manier kan bijvoorbeeld een ontstekingsbloedbeeld gevonden worden.
Soms zijn zeer specifieke onderzoeken nodig om bepaalde vragen op te lossen en moet het bloed worden opgestuurd naar een speciaal laboratorium. In het algemeen is de uitslag dan de volgende dag al bekend.
Chirurgie
De chirurgie wordt uitgeoefend door Iris of Claudia. Beide dierenartsen voeren de algemene operaties uit zoals sterilisaties en castraties, maar ook het verwijderen van tumoren, uitgebreidere buikoperaties en de gebitsreinigingen onder narcose. Daarnaast doet Claudia de schildklieroperaties.
Het team van chirurg en paraveterinairen is in staat om operaties op een deskundige en veilige manier uit te voeren naar de laatste technieken. De operaties vinden altijd ’s morgens plaats op alle werkdagen in de week. Behalve met honden en katten hebben de dierenartsen ook veel ervaring met het opereren van konijnen, cavia’s, fretten, ratten en andere ‘bijzondere’ huisdieren.
Echografie
Wanneer een probleem in een van de buikorganen wordt vermoed, kan een echo nuttige informatie geven. Geluid met een hele hoge frequentie wordt het dier ingestuurd en afhankelijk van wat dat geluid allemaal tegenkomt onderweg wordt het meer of minder weerkaatst. Het echotoestel maakt van alle teruggekaatste signalen een leesbaar beeld.
Hierbij kunnen afwijkingen van maag en darmen, lever en galblaas, milt, nieren, blaas, prostaat, baarmoeder en eierstokken, en verschillende lymfeknopen in beeld worden gebracht.
De echo wordt gemaakt zonder narcose. Wel wordt een gedeelte van de buik kaalgeschoren omdat er een goed contact tussen het apparaat en de huid moet zijn. In het algemeen laten de dieren het heel goed toe. De eigenaar mag bij de echo aanwezig zijn en het dier ligt in een zacht kussen.
De echografie wordt altijd door Claudia gedaan. Zij volgt regelmatig nascholingen over diverse onderwerpen in de echografie.
Ook is het mogelijk een “pretecho” te laten maken van een drachtige hond of kat. Dit kan vanaf 4 weken dracht.
Dit is een echo van een kat met blaassteentjes. De blaaswand is sterk verdikt door de blaasontsteking.
Soms worden er geen afwijkingen gevonden op de echobeelden. Meestal is dat uiteraard een goed bericht en blijken de afwijkingen van het dier wel mee te vallen. In andere gevallen kan het ook zo zijn dat de afwijking niet zichtbaar gemaakt kan worden en is nader onderzoek noodzakelijk.
Inhalatie-anesthesie
Tijdens de narcose wordt ervoor gezorgd dat het dier rustig slaapt, pijnvrij is en zich ontspant. De eerste injectie is een sederend middel zodat het dier slaperig wordt en ontspant.
De veiligste vorm van narcose is de inhalatie-anesthesie ofwel gasnarcose. Via een tube (buisje) in de keel komt het narcose gas het dier binnen. Daarnaast krijgt het dier ook zuurstof toegediend.
Deze kat heeft een tube in de keel. De capnograaf meet het CO2 gehalte. Een voordeel van de inhalatie-anesthesie is dat het dier snel dieper onder narcose te brengen is en snel weer wakker is.
Met behulp van een capnograaf wordt het dier goed bewaakt. Ook maakt de apparatuur een ECG en meet de lichaamstemperatuur zodat we tijdig kunnen ingrijpen indien nodig.
Bij oudere dieren adviseren wij een aanvullend bloedonderzoek ter controle van enkele belangrijke organen, als lever en nieren. Bij afwijkingen hierin kunnen we de narcose-middelen aanpassen, en/of bijvoorbeeld extra infuus geven tijdens de ingreep.
Ontlastingonderzoek
Bij diarree kan ontlastingonderzoek gedaan worden om tot een diagnose te komen.
Dit onderzoek wordt gedaan met een speciale vloeistof waarmee wij wormeieren kunnen concentreren. Daarna worden ze onder de microscoop geïdentificeerd.
Giardia kan worden aangetoond met een speciale test.
Dit is het eitje van een spoelworm, zoals die te zien is onder de microscoop. Met het blote oog is dit ei niet te zien.
Het ontlastingonderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
Ook de gevaarlijke ziekte van Parvo kan aangetoond worden door ontlastingonderzoek door middel van een speciale test. Binnen enkele minuten wordt bekend of de pup besmet is met het Parvo virus.
Orthopedie
Bij een gebroken poot wordt de breuk gespalkt met een gipsspalk. Dit gips dient minimaal 4 weken te blijven zitten. Soms is het niet mogelijk om een gipsspalk aan te leggen.
Er is dan een operatie noodzakelijk. In het gebroken bot wordt dan een metalen pen of plaat aangebracht om de breuk te stabiliseren. Voor deze specialistische ingreep verwijzen we uw huisdier door naar een veterinair orthopeed.
Röntgenonderzoek
Onze praktijk beschikt over digitale röntgen zodat de foto snel klaar is en desgewenst per mail verstuurd kan worden. Röntgenfoto’s kunnen gemaakt worden van alle onderdelen van het lichaam. Het hele skelet kan zichtbaar worden gemaakt maar ook of er bijvoorbeeld vocht in de borstholte zit, een kieswortelontsteking, vreemde voorwerpen in maag of darmen, enzovoort.
Bij het maken van de foto’s wordt gebruik gemaakt van loodjassen en loodhandschoenen om onszelf te beschermen tegen de röntgenstralen. Verder dragen de artsen en assistentes een badge die de hoeveelheid straling registreert.
Röntgenfoto’s kunnen in het algemeen zonder algehele narcose worden gemaakt. De eigenaar kan soms bij het röntgenonderzoek aanwezig zijn om het dier op zijn gemak te stellen.
Schildklieroperatie
Bij oudere katten zien we met enige regelmaat schildklier problemen. Diverse klachten kunnen zich hierbij voordoen.
De twee schildklieren liggen voor in de hals net onder het strottenhoofd, links en rechts van de luchtpijp. De schildklieren zijn zo klein dat ze normaal niet te voelen zijn. De schildklieren produceren het schildklierhormoon en geven dit af aan het bloed. Deze hormonen zijn belangrijk voor de regulatie van de stofwisseling.
De schildklier kan operatief verwijderd worden. De twee speldeknop grote bijschildkliertjes dienen hierbij gespaard te worden, daarom wordt de operatie met een microscoopbrilletje uitgevoerd.
Het operatief verwijderen van de afwijkende schildklier heeft een verhoogd narcose risico aangezien het altijd om een oudere kat gaat en er vaak secundair hartritmestoornissen zijn ontstaan. Uiteraard krijgt de kat tijdens de operatie een buisje in de keel om zuurstof toe te dienen en ligt de kat aan de bewaking.
Deze enorme schildklier is vrij geprepareerd en zal verwijderd worden. Het betreft in meer dan 95% van de gevallen een goedaardige vergroting van de schildklier.
Na de operatie is er een wondje van ongeveer 2 centimeter die vrij snel geneest. Na ongeveer 10 dagen worden de hechtingen verwijderd en de kat verder gecontroleerd. De vaak sterk vermagerde kat is dan alweer in gewicht goed aangekomen.
De schildkllieroperaties worden altijd door Claudia uitgevoerd
Urineonderzoek
Urine onderzoek wordt vaak gedaan als aanvullend onderzoek om tot een diagnose te komen. Dit wordt gedaan bij dieren met plasproblemen maar ook bij dieren die teveel drinken en plassen.
Er wordt informatie verkregen over het soortelijk gewicht van de urine, dit zegt iets over of het dier de urine goed kan concentreren.
Met een speciaal stikje wordt gekeken of er suiker, bloed, eiwit of leverafvalstoffen in de urine zitten. Ook kan de zuurtegraad gemeten worden. Daarnaast kan na het centrifugeren met de microscoop gezocht worden naar kristallen (blaasgruis) en ook het type hiervan worden vastgesteld.
Dit is een voorbeeld van struvietkristallen. Deze bestaan uit magnesium, ammonium en fosfaat. Deze kristallen komen met name bij jonge katten voor en kunnen een plasbuisverstopping bij katers veroorzaken.
Dit is een voorbeeld van calciumoxalaat-kristallen. Deze vorm van blaasgruis wordt meer en meer gezien en komt voornamelijk voor bij de oudere katten.
Tandheelkunde
Gebitssanering vindt bij honden en katten onder algehele narcose plaats. Met behulp van speciale instrumenten en ultrasone apparatuur wordt het tandsteen van de tanden en kiezen afgetrild. Losse of aangetaste tanden en kiezen worden getrokken. Vervolgens wordt het gehele gebit gepolijst, zodat alle tanden en kiezen weer glad zijn waardoor tandsteen niet zo gemakkelijk meer aanhechten kan.
Bij deze hond is duidelijk een flinke laag bruin tandsteen te zien. Tandsteen bestaat uit gemineraliseerde tandplak. Het tandsteen wordt verwijderd met een ultrasoon apparaat dat de tandsteen lostrilt.
Na de reiniging wordt het gebit gepolijst, hierbij worden alle tanden en kiezen weer mooi glad gemaakt, zodat nieuwe tandplak niet meer gemakkelijk kan aanhechten.
Na de behandeling is het gebit weer schoon en ruikt de adem van het hondje weer fris. De eigenaar krijgt informatie mee voor het onderhoud van het gebit en de assistente demonstreert hoe de eigenaar het beste het gebit van de hond kan poetsen.
Zuurstofkooi
De zuurstofkooi wordt gebruikt voor dieren die benauwd zijn. Dit zijn bijvoorbeeld hartpatiënten met vocht in de longen, dieren met een astma-aanval of aangereden dieren in shock.
In de kooi kunnen we 100% zuurstof laten stromen. Het verschil met een andere kooi is het extra plexiglas deurtje, dat zorgt dat de zuurstof in de kooi blijft. De zuurstofkooi heeft al heel wat levens gered. Meestal kan een dier na een aantal uren weer uit de zuurstofkooi.
De zuurstofkooi wordt ook gebruikt als recovery voor bijvoorbeeld katten na een schildklieroperatie.