Witte oortjes – Dierenartsenpraktijk Alkmaar Noord – ALKMAAR
Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Witte oortjes

Snowy is een witte poes van 12 jaar oud. Al geruime tijd had Snowy aan de oorrandjes zweertjes die maar niet leken te willen genezen. De oorrandjes waren rood en verdikt met diverse korstjes. Met enige regelmaat gingen ze weer bloeden.

De plekjes op de oorrandjes van Snowy zijn plaveiselcelcarcinomen. Dit zijn kwaadaardige huidgezwelletjes, die ontstaan op plaatsen waar weinig haargroei is: de oorrandjes, de neus en/of de oogleden.

Ze ontstaan onder invloed van UV straling en daarom komen ze vooral voor bij witte katten die geen pigment in de huid hebben en dus geen bescherming tegen UV straling. De tumortjes tasten de huid sterk aan, maar hebben pas in een laat stadium de neiging om uit te zaaien naar de longen of lever.

 

 

 

 

 

 

 

Beide oorschelpen zullen worden geamputeerd.

Na het geven van narcose worden de oortjes van Snowy geschoren, gewassen en gedesinfecteerd. De witte oorschelpjes zijn oranje door de betadine. Ook krijgt Snowy vast een pijnstillende injectie die al goed werkt als de narcose weer is uitgewerkt.

 

 

 

 

Vervolgens wordt eerst het ene oortje geopereerd. Er wordt een snede door de huid gemaakt aan beide zijden van de oorschelp.

Aangezien het onderliggende kraakbeen vrij stevig is, wordt de kraakbeenlaag losgeknipt met een prepareerschaar. Kleine bloedingen worden gestelpt.

 

 

 

 

Uiteindelijk wordt de gehele oorschelp verwijderd. Het heeft geen zin om maar een klein stukje van de oorschelpen weg te nemen, aangezien de kans dan groot is dat de tumortjes weer terug groeien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolgens wordt de huid van de binnenkant van de oorschelp aan de huid van de buitenkant van de oorschelp gehecht. Het hechtmateriaal lost vanzelf op na verloop van tijd.

Ook de andere oorschelp wordt met “timmervrouwsoog” op dezelfde manier geamputeerd, zodat Snowy een symmetrisch koppie behoudt.

 

 

 

 

 

 

Na afloop van de operatie komt Snowy weer langzaam bij. Het is even wennen aan het nieuwe uiterlijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor andere katten is het nieuwe uiterlijk van Snowy geen probleem. Kennelijk spelen andere communicatievormen ook een belangrijke rol bij katten en wordt de kat niet als agressief met de oren plat in de nek aangezien.

 

 

 

 

 

 

 

Ruim twee maanden na de operatie komt Snowy op controle. Inmiddels zijn alle haren weer aangegroeid en vallen de geamputeerde oorschelpjes niet meer zo op.

De jonge eigenaresse van Snowy is blij met het resultaat. De kat heeft nu geen pijn meer.

Wij adviseren ter preventie de oorschelpen en eventueel neus in te smeren met een speciale sunblock voor katten, welke bij ons verkrijgbaar is.