Kat – Dierenartsenpraktijk Alkmaar Noord – ALKMAAR
Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Kat


Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?
Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?
Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat is chippen en moet mijn kat gechipt worden?
Hoe zit het nou met Toxoplasmose?
Mag ik mijn kat meenemen naar het buitenland?
Ben ik verplicht mijn kat te verzekeren?
Wat is een plaskater?

 

Wanneer moet ik mijn kat laten vaccineren?

Kittens kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. De herhalingsenting vindt 3 weken later plaats, op 12 weken leeftijd. Uw kat wordt hiermee beschermd tegen niesziekte en kattenziekte. Volwassen katten moeten jaarlijks gevaccineerd worden. U ontvangt hiervoor een oproepkaartje. Wanneer uw kat niet naar buiten gaat en niet in aanraking komt met andere katten is het voldoende één maal per twee jaar de kattenziekte te laten vaccineren.

Als u met uw kat naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw kat moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens drie weken van te voren gegeven worden. Voor sommige landen geleden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Hoe vaak moet ik mijn kat ontwormen?

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij kittens spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Ons advies van ontworming van kittens is op 3, 5 en 7 weken leeftijd en daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Vervolgens is een ontworming elke 3 maanden aan te raden.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting. Wormen die een rol kunnen spelen zijn: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen; het beste is 4 x per jaar. Bij de jaarlijkse vaccinatie krijgt u gratis een ontwormingskuurtje.

Wanneer kan ik mijn kat laten castreren of ‘steriliseren’?

Katers kunnen vanaf de leeftijd van 6 maanden gecastreerd worden. In het algemeen sproeien ze dan nog niet.

Poezen kunnen vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden gesteriliseerd worden om ongewenste nestjes en melkkliertumoren te voorkomen. Wij raden het gebruik van de poezenpil ten zeerste af ivm de ernstige bijwerkingen.

Sterilisatie bij de poes vindt plaats door een klein sneetje in de linker flank van ongeveer 1 cm. Hierbij komt alleen het steriele haakje in de buik om de eierstokjes uit de buik te vissen om af te binden. Het wondje wordt onderhuids gehecht, een kap is niet nodig en de volgende dag al is het wondje lastig terug te vinden omdat de wond al mooi verkleefd zit. Deze techniek via de flank wordt door onze ervaren chirurgen al jaren succesvol uitgevoerd. Voorafgaand aan de operatie krijgt de poes een pijnstillende injectie toegediend die ruim 2 dagen werkt.

Wat is chippen en moet mijn kat gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw kat met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens. Sinds juli 2004 is het verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden. De registratie kunt u zelf controleren op www.chipnummer.nl.

Hoe zit het nou met Toxoplasmose?

Katten zijn de eindgastheer van de microscopisch kleine parasiet Toxoplasma gondii. Katten kunnen oöcysten (‘eitjes’) van Toxoplasma met de ontlasting uitscheiden. Deze zijn pas na een paar dagen in staat om te infecteren. Mensen kunnen ook besmet worden met Toxoplasma; vaak zijn de symptomen mild. Er is alleen een probleem als een vrouw pas tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met de parasiet. Een infectie kan ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel van het ongeboren kindje veroorzaken.

Een infectie door direct contact met katten is onwaarschijnlijk. Een kattenbak die dagelijks verschoond wordt is ook nooit een probleem. Het is bij zwangerschap voor alle zekerheid wel aan te bevelen handschoenen aan te doen als u in de tuin werkt of de kattenbak verschoont. Een veel groter risico op Toxoplasmose loopt u met het eten van rauw en onvoldoende verhit vlees, omdat daar trophozoieten (‘larfjes’) van Toxoplasma in kunnen zitten.

Mag ik mijn kat meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast.
Neem ruim van te voren contact op met ons en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw kat. De regels en risico’s verschillen namelijk per land!

Enkele regels op een rijtje:

  • Sinds juli 2004 moet uw kat geïdentificeerd zijn door middel van een tatoeage of microchip zodra u de grens overgaat.
  • Alle landen stellen in ieder geval een hondsdolheid (=rabiës)vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek verplicht. Deze moet minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (dit is 3 jaar bij het vaccin dat wij gebruiken) gegeven worden. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Enkele risico’s op een rijtje:

  • Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). U kunt uw kat voor een deel beschermen tegen teken.
  • Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw kat beschermen tegen hartworminfectie.
  • Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

Wanneer u van plan bent met uw kat naar het buitenland te reizen, neemt u dan contact met ons op voor de nieuwste invoereisen per land en advies voor preventie van gevaarlijke ziekten.

Ben ik verplicht mijn kat te verzekeren?

Nee, maar het kan wel. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen voor ziektekosten- en ongevallenverzekeringen voor huisdieren. U kunt aan de balie een folder ophalen. Wij adviseren u niet om wel of niet een verzekering te nemen, maar wel om heel goed de “kleine lettertjes” te lezen.

Wat is een plaskater?

Dat is een algemeen bekende term voor een kater die niet kan plassen. Zowel katers als poezen kunnen een blaasontsteking krijgen, die meestal het gevolg is van blaasgruis. Verder spelen nog andere factoren een rol als te weinig drinken, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en een verkeerde voeding. Als dat gruis een propje vormt kan dat bij katers in de nauwe plasbuis vastlopen, waardoor hij niet meer kan plassen. Als u dat merkt, moet u direkt contact opnemen met de dierenarts om een afspraak te maken, want dit is een spoedgeval en het kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.