Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Hoge bloeddruk

Dit was Eddie, de oude dikke kater van Claudia, die ongeveer 16 jaar geleden was aan komen waaien. Eddie is altijd kerngezond geweest, zoals dat wel verwacht mag worden van een kat van de dierenarts. Maar Eddie begon vreemd gedrag te vertonen. Op de meest onmogelijke momenten krijste hij het uit. Overdag niet zo’n probleem, maar ’s nachts toch niet zo lollig. Vooral niet als hij dat deed vanaf het hoofdkussen van Claudia, dat waren toch een hoop aantal decibelletjes direct in haar oren….. Ze werd er langzamerhand knettergek van.

In eerste instantie nam ze aan dat het door het steeds dover worden van Eddie kwam. Het hielp dan ook niet door hem met de stem te sussen. Toen Claudia het punt bereikt had dat ze zin had om spullen naar Eddie’s kop te gooien (vooral ’s nachts…) moest Eddie eraan geloven en mee naar de praktijk voor nader onderzoek. Helaas is lieve Eddepetje een chagrijnige kat in de spreekkamer met een erg kort lontje… Het lukte toch nog redelijk goed om zijn bloeddruk op te nemen: deze was véél te hoog en zeer waarschijnlijk de oorzaak van alle blèrpartijen tot in de kleine uurtjes….

Een te hoge bloeddruk komt regelmatig voor bij katten vanaf middelbare leeftijd. De organen die het meeste lijden onder de hoge bloeddruk zijn de nieren, de hersenen, het hart en de ogen. In de haarvaatjes van de ogen kunnen door de overdruk bloedingen ontstaan en kan het netvlies los gaan laten. De bloeduitstortingen in het oog zijn zichtbaar door een rode schijn van het oog. Meestal zal de pupil wijd open staan omdat er onvoldoende licht het netvlies bereikt. Blindheid kan optreden, soms blijvend.

Een dier kan door de hoge bloeddruk nierpatiënt worden. Het hart moet veel meer arbeid gaan leveren en zo kan een vergroot hart ontstaan. Door de hoge bloeddruk kunnen gedragsstoornissen ontstaan als gevolg van hersenbloedingen, meestal ontstaat eerst een ongewoon geschreeuw.

De bloeddruk van eenkat kan op onze praktijk gemeten worden door middel van een Doppler apparaat speciaal voor dieren. Vooraf neemt de eigenaar samen met dekat in een spreekkamer plaats en kan het dier ongeveer 10 minuten loslopen en wennen aan de omgeving. Stress kan de bloeddruk namelijk behoorlijk beïnvloeden. Daarna wordt een aantal keren achter elkaar de bloeddruk gemeten aan een voorpoot.

De meting van de bloeddruk is bij de kat in feite eenvoudig en niet belastend voor het dier (zie foto boven).Om het voorpootje wordt een opblaasbaar bandje (cuff) gelegd en bij het voetje een sensor die de “pols” waarneemt. Door de cuff op te blazen en tijdens het langzaam leeglopen ervan de druk te bepalen waarbij de hartslag weer waarneembaar wordt, kan de bloeddruk worden gemeten. Het is de kunst om de kat rustig te houden tijdens het onderzoek.

Er zijn verschillende oorzaken voor een te hoge bloeddruk. Zo kan het dier leiden aan een nierprobleem, een te snel werkende schildklier, een hartaandoening, suikerziekte of een bijnierprobleem. Bij 1 op de 5 nierpatiënten komt een veel te hoge bloeddruk voor! Om een oorzaak te kunnen vinden wordt bloed afgenomen. Soms is er geen aanwijsbare oorzaak voor de te hoge bloeddruk te vinden.

Wanneer een oorzaak gevonden is voor de hoge bloeddruk en die ook goed behandeld kan worden, dan is verdere behandeling voor de hoge bloeddruk vaak niet meer nodig. Maar meestal wordt een behandeling ingesteld in de vorm van een drankje dat 1 keer daags gegeven dient teworden. Na 1 week vindt een controle plaats en wordt de dosering eventueel aangepast. Dit medicijn dient levenslang gegeven te worden, maar zorgt er wel voor dat alle organen verder beschermd worden tegen de hoge bloeddruk.

Het is erg belangrijk regelmatig op controle te komen, aangezien een hoge bloeddruk veel schade aan kan richten en een tijdige behandeling veel ellende kan voorkomen. Een te hoge bloeddruk is waarschijnlijk één van de meest onderschatte problemen bij de oudere kat.

Helaas lukt het niet altijd het gezichtsvermogen te herstellen. Een netvlies dat enkele dagen los heeft gelegen, functioneert niet meer, ook al komt het weer netjes op zijn plaats te liggen als de bloeddruk weer normaal is. Bij uitgebreide bloedingen achter in het oog is het vooruitzicht ook slecht.

Bij Eddie is nooit een oorzaak voor de hoge bloeddruk gevonden, ook niet bij het bloedonderzoek. Eddie kreeg dagelijks een bloeddrukverlagend medicijn door zijn eten geprakt, hij was namelijk ook niet bepaald een lieverdje met het innemen van tabletjes. Bij controle van de bloeddruk was de dosering van het middel nog éénmaal bijgesteld en sindsdien was het gekrijs van Eddie een aanzienlijk stuk minder en de nachtrust van Claudia een aanzienlijk stuk beter geworden.