Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

De aanschaf van een hond

Twee bruine oogjes en een vrolijk kwispelend staartje, wie valt daar nou niet als een blok voor?

Toch is de aanschaf van een hond een serieuze aangelegenheid en mag nooit een impulsaankoop zijn.

Waar moet men nu bij de aanschaf van een hond zoal aan denken?

Vóór de aanschaf

Een hond geeft veel plezier en vriendschap. Het kan een leuk kameraadje voor u en/of de kinderen worden,  er is altijd iemand blij als je thuiskomt, er bestaan diverse leuke (sportieve) cursussen voor mens en hond en het is maar al te vaak bewezen dat een hond goed is voor de gezondheid van de mens.

Maar een hond kost ook veel tijd, geld en moeite:

  • Een hond heeft behoefte aan aandacht en heeft meestal veel beweging nodig.
  • Verder kost een hond gemiddeld zo’n 800 tot 1000 euro per jaar (mand, voerbak, halsband, riem, voer, kluifjes en koekjes, speeltjes, middelen tegen wormen en vlooien/teken, entingen, vakantieopvang, hondenschool en eventueel een verzekering).
  • Ook als het regent, moet de hond worden uitgelaten. Als de hond ziek is heeft hij verzorging nodig. Als men op vakantie gaat, moet er voor de hond opvang geregeld worden. Kortom: als men een hond aanschaft dan is men verantwoordelijk voor het dier. Een hond kan gemiddeld zo’n 12 jaar oud worden, bedenk of de hond dan nog steeds leuk gevonden wordt.
  • Bereid u goed voor. Een hond is een levend wezen waar u verantwoordelijk voor wordt. Lees van tevoren zoveel mogelijk over een goede verzorging.

De aanschaf

Welke hond past het beste bij u? Welke keuzes moeten er gemaakt worden?

  • Wordt het een pup of een volwassen hond?

Een pup is vanaf het begin op te voeden zoals u het wilt, een pup heeft nog geen verleden en is nog onbevangen. Maar het opvoeden en zindelijk maken van een pup kost heel veel tijd. Een volwassen hond is al zindelijk en heeft meestal een basis opvoeding genoten. Het kan een hond met een verleden zijn, die verkeerde dingen heeft aangeleerd of bang is voor bepaalde situaties.

  • Wordt het een bepaald ras of een kruising?

Als u besluit om een hond van een bepaald ras aan te schaffen is het goed om van tevoren informatie over dat bepaalde ras in te winnen. Bij een rashond weet men van te voren hoe de hond er ongeveer uit zal gaan zien en wat het karakter ongeveer inhoudt. Sommige eigenschappen kunnen zowel positief als negatief uitgelegd worden, bijvoorbeeld “eigenwijs” of “zelfstandig”.

Bij een kruising is het niet altijd duidelijk wat de voorouders voor honden waren en wat een pup voor uiterlijk en karakter zal krijgen. Bij het kiezen van het type hond spelen veel factoren mee: grootte, mate van activiteit, “will to please”, waakzaamheid, trainbaarheid, enzovoort.

  •  Wordt het een reu of een teef?

Er bestaan veel beweringen over de voor- en nadelen van een reu of teef. Reuen zouden dominanter zijn, vaker weg lopen, moeilijk op te voeden en minder trouw zijn dan teven. Teven zouden aanhankelijker en verstandiger zijn, maar minder waaks. Alle beweringen zijn niet waar of onwaar. In de eerste plaats blijft de keuze tussen een teef of een reu een persoonlijke. Ieder ras en zelfs ieder individueel dier is weer anders en opvoeding speelt ook een hele belangrijke rol. Over sterilisatie en castratie kunt u lezen in de rubriek gezelschapsdieren-honden.

  • Waar halen we de hond vandaan?

Er zijn diverse mogelijkheden om een hond te kopen: bij een fokker, bij een asiel, via internet, via een particulier, uit het buitenland…

Als u besluit om een hond bij een fokker te kopen, is het raadzaam om via de Raad van Beheer te achterhalen of het een erkende fokker is. Voor meer informatie kunt u terecht op:

 

Denk eens aan een asielhond. Asielhonden hebben een aantal zeer belangrijke voordelen. In het asiel is er ruime keuze in honden van allerlei rassen, kruisingen en leeftijden. U krijgt een eerlijk en professioneel advies bij de keuze van een hond die het beste bij u en uw situatie past. Voor meer informatie kunt u terecht op:

Wij adviseren u om voorzichtig te zijn bij het kopen van een hond via internet! Waak voor de malafide hondenhandelaren die via grootschalige advertenties met meerdere “populaire” rassen u verleiden tot de aanschaf van een goedkope schattige (ras)pup. De vader- en moerdhonden van deze pups worden vaak onder erbarmelijke toestanden gehouden in grote schuren zonder daglicht. Deze handelaren hebben slechts één doel voor ogen: zo snel mogelijk geld verdienen. Zo blijkt dat goedkoop later vaak duurkoop is als er van alles mis is met de gezondheid van de pup. Het leed is dan al geschied. U denkt misschien een zielige pup te redden uit slechte omstandigheden, maar door de aankoop van deze pup blijft de malafide hondenhandel juist in stand. Voor meer informatie kunt u terecht op:

Bij particulieren kunt u soms de leukste nestjes aantreffen. Soms zijn het rashondjes, soms zijn het originele kruisinkjes. In het algemeen gaat het om een éénmalig nestje of de fok op kleine schaal. Dit soort nestjes groeit vaak liefdevol op in huiselijke omstandigheden.

Bij een particulier die een nestje aanbiedt moet u op de volgende dingen letten:

  • de moederhond moet aanwezig zijn. Wanneer dit niet zo is, zou dit kunnen wijzen op een handelaar.
  • bij een populair ras is het logisch dat er een wachtlijst ontstaat. Wanneer er zo’n populair nestje zonder wachtlijst wordt aangeboden, dient u extra alert te zijn.
  • de pups moeten schoon, warm en tochtvrij zitten. Vertrouw het niet als het nestje in een achteraf schuurtje zit, zo kunnen de pups nooit sociaal worden. Angstige pups zijn een slecht teken. De pups moeten opgroeien in een omgeving die goed is voor het sociale gedrag. Dat wil zeggen veel contact met mensen, kinderen en huishoudelijke activiteiten. Ook de moeder moet een sociale hond zijn want zij geeft de pups de basis mee.
  • de pups moeten levendig zijn, goed in de vacht zitten en een gezonde indruk maken. Vertrouw het niet als alle pups erg rustig zijn omdat ze volgens de fokker “net wakker” zijn.
  • de minimum leeftijd dat een pup bij de moeder weg mag is wettelijk vanaf 7 weken, 8 weken is gebruikelijk. Eerder weghalen gebeurt illegaal maar is erg slecht voor de pups. Let er op dat de pups alle noodzakelijke inentingen hebben gehad op het moment dat het met u meegaat. De eerste enting is in het algemeen gegeven op 6 weken leeftijd. Wanneer u in het vaccinatieboekje ziet dat de enting niet in de plaats van het nestje is gegeven, kan dit ook weer wijzen op een handelaar.

De laatste jaren zijn er steeds meer stichtingen die honden uit het buitenland aanbieden ter adoptie. Deze honden hebben een verleden die niet altijd bekend is, maar hebben in elk geval ervaringen achter de rug die lang niet altijd diervriendelijk waren. Als u van plan bent een buitenlandse herplaatser te adopteren kan dat enorm veel voldoening geven omdat u zo’n hond een veilig en gelukkig thuis kunt bieden. Het is goed u te realiseren dat niet iedereen dat goed kan. Het vereist vaak nogal wat aanpassingen en verdieping in de hond. Vaak hebben honden een traumatisch verleden en zijn ze gebaat bij een rustige gezinssituatie in een niet al te drukke woonwijk. De stichtingen die met gastgezinnen werken kunnen u alvast veel over de hond vertellen. Voor meer informatie kunt u terecht op:

Bovenstaande tips kunnen geen enkele garantie bieden. Uw hond kan ondanks het feit dat het bij een goede fokker gekocht is en een goede verzorging heeft gehad toch nog ziek worden. Heeft u twijfels over de aanschaf, schroom dan niet uw vragen aan ons voor te leggen. We helpen u graag.

Tot slot: Elke hond die na 1 april 2013 geboren is dient gechipt te zijn, maar sinds 1 november 2021 zijn er nieuwe regels bijgekomen voor de registratie van de chip. Een hond die van eigenaar wisselt moet gechipt zijn, een Europees paspoort hebben en geregistreerd staan in een portaal. Als u een hond aanschaft die niet aan deze regels voldoet bent u in overtreding! Voor meer informatie kunt u terecht op:

 Na de aanschaf

Gefeliciteerd met uw nieuwe aanwinst! Wij hopen dat u veel plezier zult beleven aan uw nieuwe hond. Waar moet u nu nog op letten?

  • het is aan te raden om na een aantal dagen acclimatiseren de hond bij ons aan te bieden voor een aankoopkeuring. Bij een pup is meestal nog een 2e en 3e basisvaccinatie noodzakelijk en krijgt u een puppypakketje met informatie mee.
  • de hond moet vanaf het begin goed eten, normale ontlasting hebben en levendig zijn. Wanneer een hond niet wil eten, braakt en/of diarree heeft is het zeer belangrijk om direct contact op te nemen met ons.
  • meestal krijgt u voer mee van de fokker of vorige eigenaar. Wanneer u van voer wilt veranderen dient dit zeer geleidelijk te gebeuren.
  • wij raden iedereen aan om met de hond een cursus te volgen. Het is erg leuk en leerzaam om te doen en zo wordt er snel een band gevormd tussen hond en baas. Het hangt van de hond en van de eigenaar af of dat in groepsverband of privé fijner is.