Parvo – Dierenartsenpraktijk Alkmaar Noord – ALKMAAR
Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Parvo

De ziekte van Parvo

De ziekte van Parvo wordt veroorzaakt door een erg klein maar gemeen virus. Besmette dieren kunnen het virus via de ontlasting uitscheiden en vervolgens kan het een jaar lang in de omgeving besmettelijk blijven. De ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge pups die nog niet volledig zijn ingeënt, maar ook voor oudere honden die een aantal jaar niet zijn ingeënt. De dieren besmetten zich door het likken, snuffelen en opeten van besmet materiaal, maar kunnen ook besmet raken doordat de eigenaar het virus bijvoorbeeld aan de schoenen mee naar binnen neemt.

De eerste symptomen van Parvo zijn lusteloosheid, niet willen eten, veel slapen en braken. Het Parvovirus vernietigt de darmvlokken massaal. Hierdoor ontstaat een heftige spuitdiarree met bloed. Het dier heeft vaak koorts en droogt snel uit. Parvo tast ook het afweersysteem aan, waardoor andere ziekteverwekkers gemakkelijk ziekte kunnen veroorzaken. Het virus kan ook de hartcellen aantasten, waardoor de hond snel sterft.

Parvo komt vaker voor bij pups met een slechte start en een door stress aangetast afweerstelsel. Het zijn vaak pups uit het buitenland, van handelaren of uit de dierenwinkel. In hun korte leventje zijn de pups al veel getransporteerd, in aanraking gekomen met allerlei ziektebronnen en meestal slecht of niet ingeënt.

Parvo kan aangetoond worden door ontlastingonderzoek. Binnen enkele minuten wordt bekend of de pup besmet is met het Parvo virus.

 

 

De behandeling van Parvo is moeilijk en erg arbeidsintensief. Helaas is niet altijd zeker of de patiënt herstelt. De pup wordt opgenomen en bij ons in quarantaine geplaatst. Er wordt intraveneus (in een bloedvat) vocht toegediend. Sinds kort bestaat er een antiviraal middel dat 3 dagen achter elkaar wordt toegediend. Daarnaast wordt antibiotica gegeven omdat bacteriën in de door Parvo beschadigde darmen kunnen dringen. Verder krijgt de pup antibraakmiddel en pijnstilling.

Door de hoge kosten van het antivirale middel en de arbeidsintensieve verzorging is de behandeling van een met Parvo besmette pup erg duur (meestal hoger dan 500 euro). Helaas blijft het vooruitzicht op beterschap erg onzeker en hebben wij in onze praktijk de ervaring dat meer dan de helft van de pups alsnog sterft of ingeslapen wordt vanwege ondraaglijk lijden. Hoe eerder de behandeling kan worden gestart, des te beter de kansen liggen.

Voorkomen is beter dan genezen! Schaf een gezonde pup aan, die minstens 1 puppy enting gehad heeft en waarvan u de moederhond en nestgenootjes kunt zien. Een goede fokker heeft nooit meer dan een paar nestjes tegelijk en zeker niet van diverse rassen door elkaar. Het is belangrijk dat de pup in huiselijke omstandigheden groot wordt gebracht en niet bijvoorbeeld in een schuurtje achteraf. Indien u reeds een pup in huis heeft gehad die besmet was met Parvo, adviseren wij u dringend om alleen een wat oudere pup aan te schaffen, die reeds alle drie puppy entingen gehad heeft.