Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Fret

Waarom en wanneer moet ik mijn fret laten vaccineren?
Moet ik mijn fret ontwormen?
Wanneer kan ik mijn fret laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat is chippen en moet mijn fret gechipt worden?
Mag ik mijn fret meenemen naar het buitenland?

 

 

 

 

Waarom en wanneer moet ik mijn fret laten vaccineren?

Fretten zijn heel erg gevoelig voor het Hondenziekte virus, zelfs nog gevoeliger dan honden, en een infectie is altijd dodelijk. Pups kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden tegen Hondenziekte. De volgende enting vindt op de leeftijd van 14 weken plaats. Daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald. U ontvangt hiervoor een oproepkaartje. Recente inzichten laten zien dat het niet nodig is uw fret te beschermen tegen de ziekte van Weil, omdat fretten niet gevoelig zijn voor deze ziekte.

Als u met uw fret naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw fret gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Uw fret moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens drie weken van tevoren gegeven worden. Voor sommige landen geleden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

Moet ik mijn fret ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij fretten voor. Als uw fret diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan wordt de ontlasting onderzocht. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn fret laten castreren of steriliseren?

Het vruchtbaarheidsseizoen van mannelijke fretten is ongeveer van december tot juli. Uw fret kan vanaf de leeftijd van 7 maanden gecastreerd worden. De castratie zal het territoriumgedrag doen verminderen en uw fret zal minder agressief worden. Vrouwelijke fretten zullen ongeveer in de eerste maand maart volgend op het jaar waarin ze geboren zijn, loops worden. Gemiddeld zijn zij vruchtbaar van maart tot augustus, afhankelijk van de daglichtlengte. Als een vrouwtje loops is en niet gedekt wordt, blijft ze loops. Deze langdurige loopsheid kan resulteren in beenmergdepressie. Dit houdt in dat de fret te weinig rode en witte bloedlichaampjes aan kan maken. Daarom is het verstandig uw fret te laten steriliseren zodra zij loops is. Ook kan het eventueel vanaf 7 maanden leeftijd, vóór de loopsheid.

Wat is chippen en moet mijn fret gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw fret met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens. U kunt de registratie zelf controleren op www.chipnummer.nl.

Het is verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren d.m.v. een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Mag ik mijn fret meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn wel regels waaraan u zich moet houden: Uw fret moet geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.

  • Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie, verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw fret inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

Links: ambassade.pagina.nl