Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk is voor veel honden een groot probleem. De meeste honden zijn echter met een aantal mogelijkheden heel goed te helpen. Angst is een normaal verschijnsel dat er voor zorgt dat een levend wezen niet continu in voor hem of haar gevaarlijke situaties terechtkomt.

Signalen van angst kunnen zijn: verstarren, angstplassen, anaalklieren legen, bek aflikken, trillen, gapen, piepen/janken, poot heffen, hijgen. De hond eet en snoept niet of weinig en soms is de hond onzindelijk of kan diarree hebben. De hond vlucht binnen vaak naar een andere ruimte of donkere plekken, kijkt weg om het geluid buiten te sluiten en zoekt soms steun bij de eigenaar. Vaak wil de hond niet naar buiten tijdens de vuurwerk periode, of kan niet alleen thuis zijn.

 

 

 

 

 

Nooit doen bij angst:

  • De hond straffen, hierdoor wordt de hond nog meer onzeker.
  • De hond laten vluchten bij geluid vandaan (aan de riem houden).
  • De hond negeren, het is juist belangrijk dat de hond steun krijgt van u.
  • De hond alleen thuis laten.
  • Alleen medicijnen verstrekken, dit lost het probleem niet op.

Mogelijke behandelingen bij vuurwerkangst voordat de periode aanbreekt:

  • De hond vroeg in het jaar laten wennen aan allerlei geluiden door middel van een speciale CD. Bij deze CD zit een gebruiksaanwijzing. Het komt er op neer dat u rustig en gezellig met uw hond bezig bent, met het geluid van de CD zachtjes op de achtergrond. Wanneer u de oefening op deze manier zeer geleidelijk opbouwt, zult u geleidelijk de negatieve associatie die de hond heeft bij het geluid van vuurwerk, kunnen ombuigen naar een positieve associatie: het geluid van vuurwerk wordt de aankondiging van een geweldig spelletje met zijn favoriete speeltje en met de baas. Begin wel tijdig met deze oefening, liefst ruim voordat er weer vuurwerk wordt afgestoken. Zeker wanneer een hond erg angstig reageert op vuurwerk en u de oefening dus zeer geleidelijk moet opbouwen, kost deze oefening zeker enkele weken!

  • Tijdens deze periode kunt u de hond het middel Clomicalm geven, dit werkt angstverlagend en versnelt uw gedragstherapie. Het duurt meestal 2 weken voordat u resultaat ziet, en na afloop van de vuurwerkperiode moet u het middel ook weer afbouwen.

  • De DAP verdamper of halsband bevat een geruststellende geurstof, die sterk lijkt op de kalmerende geurstoffen die de teef voor de pups afscheidt. Ook als de hond volwassen is blijven de geruststellende eigenschappen van deze geurstoffen aanwezig. Ook bij de verdamper is het effect pas na 2 weken te zien, dus begin december starten.

 

 

Mogelijke behandelingen bij vuurwerkangst op Oudejaarsavond zelf:

Op de avond zelf kunt u de hond medicijnen geven die ervoor zorgen dat de angst weggenomen wordt en de hond soms ook slaperig is. Deze middelen zijn geen oplossing voor het probleem, ze zijn eigenlijk alleen geschikt voor honden die alleen op de avond zelf bang zijn. Het is verstandig deze medicatie al vroeg in de avond te starten nog voordat het dier bang is.

Tot voor kort werden hiervoor met name “acepromazine” (het zogenaamde vuurwerkpilletje) gebruikt. Hiervan zijn bijwerkingen als bloeddrukdaling, onderkoeling en coördinatiestoornissen al langer bekend. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat deze de gevoeligheid voor geluid vergroten. Voor agressieve honden wordt het gebruikt van acepromazines sterk afgeraden omdat mede hierdoor hun gedrag erg onvoorspelbaar wordt.

Indien u een kalmerend tabletje wilt gebruiken werd het gebruik van benzodiazepines (valium) aangeraden. Deze medicijnen hebben een kalmerend en spierverslappend effect. Als nadeel kan genoemd worden dat ze kort werken, slaperigheid en eventueel agressie veroorzaken. Maar de geluidsgevoeligheid lijkt niet toe te nemen.

Sinds kort is er een middel dat de geluidsgevoeligheid van honden sterk remt. Dit middel is goed te gebruiken enkele dagen rondom de jaarwisseling.

Algemene tips voor de periode rond de jaarwisseling:

  • Laat uw hond in de periode met knallen niet alleen thuis. Het is verstandig de hond aangelijnd uit te laten en indien nodig elke dag ergens een rustige plek op te zoeken, desnoods een stukje verderop.
  • Laat uw hond op Oudejaarsavond tijdig uit en houdt katten binnen op een vertrouwd en rustig plekje.
  • Een vuurwerkcursus voor honden heeft voordelen maar kan ook een averechts effect hebben wanneer er een bange hond in de groep zit.
  • Op Oudejaarsavond kunt u het beste de gordijnen dicht houden en de radio of televisie aanzetten.
  • Het komt regelmatig voor dat een dier schrikt en wegloopt. Laat uw dier daarom chippen of zorg voor goed leesbare informatie op het halsbandje.
  • Blijf als eigenaar rustig en doe alsof de flitsen en knallen normaal zijn.
  • Creëer een rustige veilige schuilplek voor uw hond, bijvoorbeeld een bench met een dik kleed erover.

Voor meer informatie kunt u bellen of langskomen. Wij kunnen u advies geven voor uw eigen dieren en situatie. Ook hebben wij diverse folders van alle produkten.

Wij wensen u en uw huisdier een rustige jaarwisseling toe!