Maden – Dierenartsenpraktijk Alkmaar Noord – ALKMAAR
Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Maden

In de warme zomermaanden kunnen konijnen die ziek zijn en/of plakpoep/diarree hebben maden oplopen. Meestal begint dit met een klont ontlasting die is blijven hangen. Daar komen groene vliegen op af.

 

 

Ze leggen eitjes in de vies ruikende huid, vooral aan de onderkant van de staart en tussen de achterpoten. De maden die zich hieruit ontwikkelen eten zich in minder vier uur door de huid van het konijn. Het konijn wordt dus letterlijk opgegeten door de vliegenmaden. Aangetaste konijnen kunnen door de maden een soort bloedvergiftiging krijgen en zonder snelle behandeling binnen twee dagen sterven.

Wanneer een konijn met maden bij ons in de praktijk komt, bepalen wij eerst de ernst van de schade. Sommige konijnen zijn dusdanig aangevreten dat ze niet meer te redden zijn. In de meeste gevallen proberen wij de schade nog zoveel mogelijk te beperken. Het dier wordt gewassen met een madendodend middel en met een pincet worden maden uit diepe wonden gevist. Er volgt een intensieve behandeling met antibiotica en wondzalf.

Het is eigenlijk heel simpel om al deze ellende te voorkomen:

  • een konijn met plakpoep of diarree dient door een dierenarts te worden onderzocht en in overleg een aangepast dieet te krijgen.
  • konijnen met onvergewicht kunnen zichzelf slecht schoon houden en raken eerder besmet.
  • in de zomer is het verstandig een konijn elke dag te controleren
  • voor de zekerheid is het handig het konijnenhok met vliegengaas of een klamboe af te dekken.
  • in de zomer dient het hok wat vaker verschoond te worden.

aan de balie kunt u de speciale spray Nomyasis kopen ter voorkoming van infecties met vliegenlarven en vliegeneitjes. Deze spray zorgt ervoor dat de vliegen minder snel op het dier gaan zitten en als er al eitjes in de vacht zitten, dan zullen de larven doodgaan zodra ze uit het ei komen.