Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Konijn

Waarom en wanneer moet ik mijn konijn laten vaccineren?
Moet ik mijn konijn ontwormen?
Wanneer kan ik mijn konijn laten castreren of ‘steriliseren’?
Wat geef ik mijn konijn te eten?
Is het erg als mijn konijn 1 dag niet eet?
Mag ik mijn konijn meenemen naar het buitenland?

 

 

 

Waarom en wanneer moet ik mijn konijn laten vaccineren?

Bij het konijn komen onder andere twee besmettelijke dodelijke virusziekten in Nederland voor: Myxomatose en VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom).

Myxomatose leidt ieder jaar tot aanzienlijke sterfte onder wilde konijnen, maar ook tamme konijnen kunnen deze ziekte krijgen. Stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen kunnen de ziekte over brengen. In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen), meestal rond de ogen, snuit, oren en anaalstreek. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er pussige oog- en neusuitvloeiing.

Behandeling heeft meestal geen succes en betekent voor de dieren een lijdensweg. Veel konijnen sterven tengevolge van een Myxomatose infectie.

 

 

 

VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. De ziekte kan zich snel verspreiden via o.a. mest, besmette dieren en materialen (o.a. vers gesneden gras, hooi of groenvoer). De symptomen van VHS zijn stoppen met eten, benauwdheid, hoge koorts, incoördinatie, soms schreeuwen en knarsetanden. Ook bloedingen en zenuwstoornissen komen voor. Vaak ziet men in het laatste stadium een schuimige, bloederige neusuitvloeiing, gevolgd door de dood. Meestal echter ziet men geen symptomen van ziekte, maar zijn de besmette konijnen plotseling dood.

Vanaf 5 weken leeftijd kunnen konijnen gevaccineerd worden. De meest geschikte tijd om te vaccineren is in het voorjaar, omdat konijnen in het voorjaar en in de zomer het grootste risico lopen geïnfecteerd te worden met Myxomatose. Het risico op VHS is het hele jaar aanwezig. De gecombineerde vaccinatie tegen Myxomatose en VHS geeft 12 maanden bescherming. U ontvangt hiervoor jaarlijks een oproepkaartje. In April houden wij de Maand van het Konijn en kunt u uw konijn laten vaccineren met korting op de prijs.

Sinds 2015 heerst een nieuw dodelijk virus onder konijnen dat verwand is met VHS oftewel RHD (Rabbit Heamorragic Disease). Dit virus wordt RHD2 genoemd. Gelukkig kunnen we nu ook tegen deze ziekte vaccineren. Dit gebeurt vooralsnog met een apart vaccin dat een half jaar werkzaam is. Om uw konijn tegen RHD2 te beschermen is dus twee maal per jaar een vaccinatie noodzakelijk. De eerste kan wel gecombineerd worden met het vaccin tegen Myxomatose en VHS/RHD1. U ontvangt voor de vaccinatie twee maal per jaar een oproepkaartje.

Hoe vaak moet ik mijn konijn ontwormen?

Standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij konijnen voor. Als uw konijn diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan wordt de ontlasting onderzocht. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer kan ik mijn konijn laten castreren of steriliseren?

Rammen kunnen gemiddeld vanaf 3 maanden al vruchtbaar zijn en kunnen net als katers sproeigedrag vertonen. Het is aan te raden jonge konijnen vanaf 12 weken gescheiden te houden. Om een ongewenst nestje en het territoriumgedrag te voorkomen, kunnen rammen vanaf 4 tot 5 maanden gecastreerd worden. Let erop dat ze 2 tot 4 weken na de castratie nog met succes een voedster kunnen dekken. Houdt rammen en voedsters gedurende deze tijd dus nog steeds apart!

Voedsters kunnen ook vanaf de leeftijd van 3 tot 4 maanden al vruchtbaar zijn. En een voedster is ook direct na de bevalling weer vruchtbaar! Het is verstandig om voedsters jong (liefst vóór de leeftijd van 1 jaar) te steriliseren. Een voedster heeft naarmate ze ouder wordt namelijk een grotere kans op baarmoederproblemen. Door uw voedster te laten steriliseren, kunt u ook territoriumgedrag en schijnzwangerschap voorkomen.

Wat geef ik mijn konijn te eten ?

Het is in de eerste plaats belangrijk dat uw konijn altijd eet. Als hij of zij een dag niet eet, is dat meestal een teken van ziekte en is het verstandig contact op te nemen met onze praktijk en een afspraak te maken. Het beste kunt u uw konijn een basis van onbeperkt vers hooi (of gras) geven. Daarin zitten de vezels, die het maagdarmkanaal van uw konijn zo hard nodig heeft. Verder geeft u een goed pelletvoer (alleen biks), ongeveer 20 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht van uw konijn. Verder mag u uw konijn een gevarieerd maar beperkt aanbod van groenvoer en verse kruiden geven. Wees voorzichtig met sappige groenten, koolsoorten en spinazie. Een konijn kunt u beter geen peulvruchten, aardappelen, uien of prei geven. Fruit en brood mag u wel geven, maar beperkt. Knaagstenen geeft u niet, omdat deze blaasgruis en blaasstenen tot gevolg kunnen hebben.

Is het erg als mijn konijn 1 dag niet eet?

Ja, konijnen moeten de hele dag door vezelrijke voeding hebben om het maagdarmkanaal te stimuleren. Een stilliggend maagdarmkanaal is ook weer een reden om niet te eten; het konijn komt in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien kunnen ze ook snel een daling van het glucose gehalte in het bloed krijgen als ze niet eten. Daarom mag een konijn ook niet vasten voor een narcose. Dus als uw konijn een dag niet eet en/of geen keutels produceert, is het verstandig te bellen met de dierenarts voor een afspraak.

Mag ik mijn konijn meenemen naar het buitenland?

Ja, maar er zijn wel regels waaraan u zich moet houden. Er zijn nog geen afspraken binnen de EU gemaakt zoals bij honden, katten en fretten. In veel gevallen is het voldoende in bezit te zijn van een Europees dierenpaspoort met hierin een door de dierenarts ondertekende gezondheidsverklaring. Voor specifieke informatie kunt u het beste informeren bij de ambassade van het land van bestemming.