Chocoladevergiftiging – Dierenartsenpraktijk Alkmaar Noord – ALKMAAR
Header afbeelding

Adresgegevens

Vogelweg 81
1826 HJ ALKMAAR

Tel: 072 5613897

Openingstijden

Maandag 08.30-18.30
Dinsdag 08.30-17.15
Woensdag 08.30-17.15
Donderdag 08.30-17.15
Vrijdag 08.30-18.30
Zaterdag 10.00-11.30
Zondag Gesloten

Uitsluitend op afspraak!

Chocoladevergiftiging

Chocolade is giftig voor honden. Vooral rond Sinterklaas, Kerstmis en Pasen gebeurt het regelmatig dat een hond zich te goed heeft gedaan aan chocolade. Chocoladeletters, bonbons en chocolade-eitjes worden vaak in grote hoeveelheden met smaak opgegeten als een hond ze vindt. Veelal met papiertjes en al. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Theobromine, een bestanddeel van cacaobonen, is giftig voor honden. Wat het effect op de hond is, hangt af van de hoeveelheid en soort chocolade die de hond heeft gegeten en het gewicht van de hond. Bij eenzelfde hoeveelheid zal het effect bij een kleine hond groter zijn dan bij een grote hond. De donkerste chocolade van de banketbakker bevat de meeste hoeveelheid cacao en is dus het gevaarlijkst. Een hond van ongeveer 25 kg kan in ernstige problemen komen bij meer dan 200 gram pure chocolade.

Sommige honden zullen een beetje last van diarree krijgen, of slechts wat overgeven, terwijl andere honden hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en zelfs een hartstilstand kunnen krijgen en overlijden. Theobromine kan ook bloedingen in maag en darmen veroorzaken.Er bestaat geen antigif. Indien de inname minder lang geleden dan 2 uur is en er geen symptomen zijn, is een braakmiddel aangewezen. Daarna wordt Norit gegeven om zoveel mogelijk theobromine te binden. Het is dus verstandig om altijd de dierenarts te bellen wanneer een dier chocolade heeft gegeten. Het is vooral oppassen geblazen in de decembermaand.